úterý 19. dubna 2016

Makronky





Ingredience: (Na 30 makronek - 60 půlek skořápek)
Na skořápky:
  • 110 g mandlové moučky (Lidl, 69 Kč, 200g)
  • 150 g moučkového cukru
  • 50 g cukru krupice
  • 90 g bílků
  • špetka soli
  • potravinářské barvivo - gelové
Na čokoládovou náplň:
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 200 g čokolády (bílé i tmavé, doporučuji nepoužívat polotovar)
Na ovocnou náplň:
  • marmeláda
  • želatina
Postup:
Nejprve si pořádně přesijeme mandlovou moučku a moučkový cukr. Já přesívala dvakrát. Poté moučky smícháme dohromady.

Vaječné bílky osolíme špetkou soli a začneme pomalinku šlehat. Když se utvoří první bublinky, začneme po troškách přidávat cukr krupici. Poté zrychlíme a vyšleháme pevný, hladký sníh. Nyní je čas na barvivo. Doporučuji přidat jej alespoň čajovou lžičku, aby byla barva sytá.

Když máme obarvený sníh, vezmeme stěrku a začneme pomalými pohyby vmíchávat směs mouček. Dáváme pozor, aby hmota zůstala táhlá. Když bychom míchali příliš rychle a zbrkle, mohla by být pak příliš tekutá a to je v tomto případě nežádoucí.

Hmotu dáme do cukrářského sáčku a zdobíme jen tím otvorem, bez kovové trubičky (!!!). Děláme stejně velká kolečka, dál od sebe, aby se náhodou neslepily. Pokud si nejste jisti, že zvládnete stejná kolečka, doporučuji si je předkreslit tužkou na pečící papír.

Po utvoření koleček pětkrát bouchneme plechem o stůl, aby se odstranily hrbolky. Necháme hodinu zaschnout. Poté pečeme na 150°zhruba 15 minut.

Náplň - V hrnci si ohřejeme smetanu. Když začne mírně bublat, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a zamícháme do hladka. Necháme v lednici vychladit cca 2 hodiny. Poté plníme do cukrářského sáčku a slepujeme jím vychladlé makronky.

Náplň 2 - V hrnci smícháme pár lžic marmelády s hotovou želatinou. Zahřejeme a necháme ztuhnout.


Žádné komentáře:

Okomentovat